Close

15 augustus 2018

Verhalen van #clubcaasleden; de dojo van Sanneke van der Meer

Foto Sanneke door Suzan Kleiner

Wel eens van een dojo gehoord? Waarschijnlijk denken veel van jullie nu aan aan Karate Kid en de plek waar hij de fijne kneepjes van het vak leerde. Maar misschien is er ook wel een groep lezers die direct denkt aan CoderDojo, of zelfs aan ons #clubcaaslid Sanneke van der Meer. Ruim 2,5 jaar geleden nam zij de organisatie van CoderDojo Alkmaar over van oprichter Edwin, dit is een plek waar jongeren van 7 tot 17 jaar kunnen leren programmeren, websites bouwen, applicaties ontwikkelen en games kunnen maken.

Wat is een dojo?

Een dojo is van oudsher een plek waar je kunt oefenen en leren, een trainingsplaats voor krijgskunsten. Do betekent weg, en jo betekent plaats. Het woord dojo betekende daarom de plaats waar men de weg leert*  

En CoderDojo dan?

Dojo’s zijn al ontzettend oud en ongeveer 8 jaar geleden kwam daar de CoderDojo bij. CoderDojo is ontstaan toen een student uit Ierland de iPod Nano hackte. Hij merkte dat jongeren veel interesse toonde en richtte een computerclubje op. Later ontmoette hij Bill Liao, een entrepreneur en Filantroop die het project groter wilde maken. Hij investeerde in CoderDojo en nu zijn er al bijna 100 CoderDojo’s in Nederland. Wereldwijd zijn dit er zelfs meer dan 1600. Waaronder dus ook in Alkmaar, Heerhugowaard, Limmen, Bergen en Castricum, dankzij Sanneke. 

Digitale geletterdheid

Na ons werkbezoek aan De Hub is de consulente digitale geletterdheid bij de Bibliotheek Kennemerwaard lid geworden van #clubcaas. Al jaren houdt zij zich bezig met het aanleren van 21-eeuwse vaardigheden bij ouderen maar ook bij veel jongeren. Kom je net kijken? Of al lang met pensioen? Het maakt niet uit, iedereen is welkom bij een van de vele cursussen, inloopmiddagen of spreekuren van de bibliotheek. 

“We doen van alles voor iedereen van 0 tot 100 jaar, voor volwassenen organiseren we bijvoorbeeld een cursus omgaan met nieuwe media, geven we workshops over veiligheid en privacy op het internet en voor alle leeftijden organiseren we workshops over het herkennen van nepnieuws.” aldus Sanneke. Ook zijn er in alle locaties van de bibliotheek Kennemerwaard regelmatig inloopspreekuren mediawijsheid. Daar kunnen mensen terecht met vragen over social media, apps, smartphones en tablets. De Bibliotheek Kennemerwaard loopt voorop als het gaat om aanleren van 21e vaardigheden en blijft investeren. Dankzij de acties “Vrienden van de bibliotheek” en “Clubkas Rabobank” mocht Sanneke weer een aantal nieuwe materialen aanschaffen voor de cursussen. 

Ruimte gezocht! 

“In mei dit jaar ben ik in Dublin geweest, voor het event “Coolest Projects” Voorafgaand aan de jaarlijkse DojoCon kwamen daar ruim 1000 kinderen van over de hele wereld samen, om te werken aan 700 projecten. Van IT bedrijven, overheden tot sponsoren en natuurlijk kinderen, iedereen was er en samen werkten we aan de “Coolest Projects” Het is mijn droom om een event zoals dit in Nederland te organiseren. De eerste stappen zijn gezet, op 24 november beginnen we regionaal in Alkmaar. We zoeken nu vooral een locatie. We verwachten ongeveer 50 a 60 jongeren en hebben een plek nodig waar we samen kunnen werken en vooral veel wifi kunnen gebruiken.”

Heb jij deze plek? En op 24 november nog ruimte? Sanneke hoort het graag!