Close

14 januari 2018

Marco van Schagen – Kaasfabriek / FabLab

Kaasfabriek | FabLab regio Alkmaar. Techniek initiatieven om techniektalent te stimuleren in het onderwijs.
Vanuit een persoonlijke interesse heb ik in de afgelopen jaren kennis gemaakt met techniek educatie. Vanaf begin schooljaar 2016/17 richt ik mij nu volledig op lokaal21, de 21st century techniek educatie bij fablab de Kaasfabriek in Alkmaar. Lokaal21 heeft dit schooljaar een eigen werkruimte gekregen en blijkt daarmee een enorme aantrekkingskracht uit te oefenen op scholen en andere organisaties. We voorzien in techniek educatie en denken graag mee met de vernieuwende rol van onderzoek en techniek bij deze scholen in de regio.
Ik help nu mee met de vormgeving en uitvoering van onze techniek trajecten. Ik heb een techniek workshop gegeven van 6 lessen voor het vak extra science aan twee klassen van PCC Lyceum. Er staan techniek- en robotica workshops op de agenda voor Jan Arentsz, PCC Oosterhout. We verwachten dit schooljaar lerarentrainingen te geven voor het SAKS. Middels 3d-printerbouw workshops voorzien we meerdere scholen in basis- en voortgezet onderwijs van nieuwe kennis en apparatuur.
Internet of Things wordt ook een ding in Alkmaar. Op de kaasfabriek hebben we inmiddels een TTN IoT bouw workshop gegeven. We maken een programma voor leerlingen in het onderwijs met echte techniek interesse, voor het herhalen van het SODAQ ballon experiment als onderzoek-en-leer project voor leerlingen.