Close

6 februari 2017

Legaliseer doping

Doping is ongezond, doping is valsspelen, doping maakt je tot een leugenaar. Dat is de algemene menig zoals we die via de media horen….

Sport gaat om de beste te zijn. Dat impliceert dat je iets sneller, sterker of slimmer moet zijn dan een ander. Sport is gezond? Ja, breedte sport is gezond. Top sport is dat niet. Het is een enorme overbelasting van het lichaam voor jaren. Je kunt dat met geen mogelijkheid gezond noemen…

Wanneer we het eens zijn dat topsport iets onmenselijk is dan is het logisch dat je dat niet doet op een broodje pindakaas. Hoe kun je een lichaam zo gezond mogelijk houden in omstandigheden die barbaars zijn. Sport en innovatie gaan hand in hand samen om grenzen te verleggen. Zonder dat er over gesproken wordt is doping daar onderdeel van. Niemand is open in het proces rondom een sporter. Het gaat om het ultieme doel “De Beste te Zijn”. Het hele team rondom een sporter, de trainer, de arts en het management zorgen ervoor dat niemand er achter komt hoe een sporter zich precies voorbereid.

Iets in ons wil dat een sport prestatie eerlijk is, maar per definitie kan dan niet.  Sommige zijn ergens geboren waar het talent niet wordt herkend. Dus die is al afgevallen voordat er ook maar een wedstrijd was. Eerlijk of niet die sporter doet niet mee. Dan zijn er sporters die komen uit landen waar geen geld en of faciliteiten zijn om goed te kunnen trainen. Jammer dan, tja het is niet eerlijk maar pech. Dan zijn er sporters die geen goede trainers hebben waardoor het talent zich niet ontwikkeld. Is dat eerlijk of gewoon bad luck. Zo kan ik nog wel even door gaan als het over eerlijkheid gaat in de sport…

En dan is er nog de vraag ‘waar kijk ik naar’: Ben Johnson won de 100 meter van Seoul en werd daarna gepakt op doping. In een documentaire jaren later vertelde zijn manager dat toen hij het nieuws hoorde hij wist dat ze geflikt waren omdat ze alles hadden gebruikt maar niet dat middel dat in zijn urine was gevonden. Wie zijn belang was het om de knoeien met stalen urine van een ander….  Een sporter vragen of hij doping neemt is een onmogelijke vraag. De vragensteller maakt de sporter tot leugenaar. Zegt hij/zij, ja dan is hij/zij geen sporter meer…

Simon Schijf Blog Legaliseer Doping afbeelding2

Maar wat is doping eigenlijk?  Om dat maar heel plat te maken, dat is een lijst van producten en stoffen die op de dopinglijst staan. Als het daar op staat dan is het doping. Het zegt dus niets over de context waar iets in wordt gebruikt.  Een topsporter wordt medisch begeleid waarbij alle functies van het lichaam worden gecontroleerd. Het doel is gezond blijven zodat de prestatie geleverd kan worden en het liefst op dat ene moment.

Voor een topsporter onder begeleiding van een arts wordt alles gedaan om het maximale uit een lichaam te halen zonder dat het lichaam stuk gaat. Dat alles wordt pas ongezond als je het gebruikt zonder een plan/doel of begeleiding. Slik en spuit jezelf plat en het wordt je persoonlijke ondergang.  Mensen die niet behept zijn met talent of een sportlichaam en daar toch bij willen horen. Die sport beoefenaars hebben geen medische begeleiding en zullen voor de spullen moeten aankloppen bij mensen die in illegale activiteiten zitten. Het zijn niet voor niets drugs op de doping lijst en dat kan je kopen bij drugshandelaren. Deze groep sporters zijn aan hun lot overgelaten om maar 1 rede: doping is illegaal en als je daar iets in doet of ondersteunt dan ben je verdacht of zelfs schuldig. Op het moment dat je het legaliseert kan je opeens wat doen voor de groep mensen. Ik weet 1 ding zeker dat bevordert de gezondheid!

Op een gegeven moment ging men het de sporter moeilijker maken. De out of competition controle. Ook wanneer je niet meedoet aan een wedstrijd dan kan je gecontroleerd worden. Hiervoor heeft WADA (World Anti-Doping Agency) iets bedacht: de Whereabouts. WADA zorgt wereldwijd voor een terreur die boven landelijke wetgeving gaat. De Whereabouts van een sporter. Nergens in de vrije wereld is het nodig om te vertellen waar je de komende 3 maanden bent. Dan bedoel ik niet ik ga op vakantie, maar van iedere dag vertellen waar je bent. Met uiteindelijk per uur vertellen waar je bent. Wanneer een Doping Controle Official (DCO) langskomt voor een out of competition test en je bent er niet dan wordt dat gezien als doping? Bij 3 testen missen in 1 jaar kan dat leiden tot een schorsing van 4 jaar.

Een ander aspect van de Whereabouts is het volgende: Stel je hebt een kind dat bevoorrecht is met sportieve kwaliteiten en ze krijgt vanuit haar bond een status van NOC*NSF dan is jouw kind opeens verplicht de komende 3 maanden op papier te zetten en daar naar te leven. Dit geldt dus wereldwijd voor iedere sporter. Niemand lijkt dat allemaal vreemd te vinden. Ik vind dat niet gezond…

Maar uiteindelijk daar is de dag van de prestatie. De wedstrijd hoe lang of kort dan ook. Iedereen heeft zich voorbereid en uiteindelijk wint degene die mentaal het sterkst is. Ook dat wisten we al, want Lance Armstrong won de tour 7 keer op rij en wat was hij een klootzak voor alles en iedereen. In die 7 jaar waren zijn concurrenten meerder malen geblesseerd geweest, maar niet Lance. Nee, Lance was nooit geblesseerd. Hij leefde ondanks zijn doping waarschijnlijk heel gezond.

Dit is een gastblog van #clubcaas-lid Simon Schijf van De Schijf van Innovatie  – www.deschijfvaninnovatie.nl

#clubcaas is als vereniging niet verantwoordelijk voor inhoudelijke tekst van de blogs.