Close

12 maart 2018

Het onvermijdelijke van klimaatverandering

Reflecterende daken

Vorige week was ik bij de lezing van www.duurzameleverancier.nl georganiseerd door Movares in Utrecht. De voordracht werd gehouden door Reinier van den Berg. Ook wel bekend als één van de weermannen van RTL.

Een weerman laten spreken over klimaatverandering is een verademing. Zo makkelijk als de verandering in het klimaat langskomt. Het is een vanzelfsprekendheid van 1 + 1 = 2. Ik word dan meestal alert. Waar wordt mijn aandacht bij vandaan weggetrokken? Is een vraag die dan direct bij mij opkomt. Vandaag bleek dat onterecht!

Klimaatakkoord van Parijs

Het slechte nieuws is dat het klimaatakkoord van Parijs niet gehaald wordt. De 2 graden opwarming zullen we rond 2055 te pakken hebben en wat door wetenschappers als aanvaardbaar wordt geacht, de 1,5 graden opwarming, zal in de jaren 30 van deze eeuw worden overschreden.

Kansen in het groen

De transitie die we nu maken is te laat ingezet en zoals nu uitgevoerd, te langzaam. Nu komt het mooie van het verhaal. Iets waar ik mij al langer hard voor maak: de beste manier om met CO2 om te gaan is het weer vastleggen in de grond. Dit vastleggen in de grond daar wordt niet mee bedoeld de lege gasvelden volpompen met CO2. Nee, het vast leggen door planten en bomen.

In mijn vorige blog noemde ik het bomenplan langs de snelwegen. De bomen kunnen CO2 en fijnstof vastleggen, waarbij ze tevens zorgen dat de rijweerstand van de auto drastisch verminderd. Deze laatste zorgt voor een verlaging van CO2 uitstoot van 20 tot 25 procent door auto’s.  Als nadeel werd gezien dat het kostbaar is……..

De groene komt steeds dichterbij. Gevels en daken worden groen! Dit zuivert de stadslucht op een natuurlijke manier en daar schiet iedere burger wat mee op. Groene gevels juich ik toe. Nadeel van groene daken vind ik dat wanneer ze gaan lekken, en dat gebeurt bijna zeker binnen 15 jaar, dan heb je een probleem en zal je voordeel verdwijnen als sneeuw voor de zon.

De polen smelten harder

Over sneeuw en zon gesproken. De polen smelten en dat doen ze iets harder dan we denken. Ook gisteren was dit weer in het nieuws: 82 maanden achter elkaar is het op Spitsbergen warmer dan normaal. De ijsmassa is ongeveer nog 20% van wat hij was in de jaren 70 van de vorige eeuw. De sneeuw reflecteert op de polen bijna alle zonnestralen. De gereflecteerde infrarood zal geen warmte ontwikkelen en terug gaan de ruimte in. De aarde wordt hierdoor opeens nog eens versneld opgewarmd.

Daken reflecteren

De combinatie van deze twee laatste dingen doet mij al geruime tijd aan de volgende oplossing denken: Laat alle daken reflecteren. Hiermee bedoel ik niet een dak isoleren (wat opslag van warmte is en het binnenklimaat in een woning reguleert) of wit schilderen (helpt een beetje) maar echt gewoon gaan reflecteren. NASA heeft die materialen voor de ruimtevaart ontwikkelt en die kun je gewoon op je dak gebruiken. Zonnepanelen worden op deze manier passief gekoeld en zullen doordat ze minder warm zijn meer elektra opwekken. De CO2 voetprint per kWh zal voor zo’n paneel kleiner worden.

Wanneer je een reflecterend pand actief koelt dan zal de warmtelast zoveel minder zijn dat de airco’s minder uren gaan draaien en bij nieuwbouw een kleinere installatie nodig zijn. Het binnenklimaat wordt beter en comfortabeler. Reken daarnaast de CO2 reductie door en je weet eigenlijk wat je moet doen.

Kansen benutten

Dan gaan we de goede kant op.  Alle dak oppervlakte op aarde lijkt mij niet groter dan de pool oppervlakte, dus we reden het er niet mee. Daarbij, de reflectie is op een andere plek op aarde met een hele andere impact.  Het ligt echter wel voor de hand om het te gebruiken. Uiteindelijk kan je alleen doen wat binnen je macht of bereik ligt en dat is hier zeker het geval.

Land onder water zetten

Een andere tak van sport is het water. Het regent vaker en vooral harder. De gletsjers verdwijnen en daarmee zal ook de Rijn droogte kennen. De uiterste worden groter en in Nederland zal daarom het een en ander gaan veranderen. Zoals ik de Hoogheemraadschappen en RWS  heb leren kennen en wat ik nu merk is dat ze daar op een zo goed mogelijke manier de nodige veranderingen aan het uitvoeren zijn en testen uitvoeren om het aangename erbij te betrekken.

Land onder water zetten hebben we om een aantal redenen nodig. Het zorgt ervoor dat veengronden niet verder indrogen. Gebieden in Nederland dalen sneller dan de zeespiegel stijgt. Dit wordt stopgezet en bij extreme droogte hebben we nog steeds water voor drinkwaterbereiding en bij teveel water houden we het zoete water vast om later weer te kunnen gebruiken.

Teelt op water en het kweken van Wolhandkrab in spaarbekken zal het nieuwe boeren worden. Voor beide heb je een ondergelopen polder nodig. Met teelt op water zijn minder gewasbeschermende middelen nodig en het oogsten wordt heel makkelijk. De teelt van Wolhandkrab is helemaal een mooi verhaal. De boer kan een hele goede boterham gaan verdienen met de export van deze van oorsprong Chinese krab naar China.  Het mooie van deze krab is dat hij het afval van de tuinderijen op eet en het water zuivert. De Chinese zelf vinden de smaak van de door ons gekweekte krab uitzonderlijk goed en dat doet de prijs flink opdrijven.

Nederland is innovatief genoeg

Het onvermijdelijke zal gaan gebeuren, dat te ontkennen heeft geen zin. Het mooie van Nederland is toch dat we verder kijken dan onze dijken lang zijn en dat we nu al de maatregelen gefaseerd invoeren die nodig zijn om met de nieuwe situatie om te gaan.

Hou je voeten droog en je hoofd koel!

Simon Schijf

www.deschijfvaninnovatie.nl

06-50521331