Close

5 november 2017

Een Film & Media Festival (#FMF) in Alkmaar, eindelijk!

Een Film & Media Festival (#FMF) in Alkmaar, eindelijk!

Nog geen week later presenteerden wij het idee, op verzoek van de gemeente Alkmaar, aan alle culturele instellingen met de vraag wie samen met ons dit festival wilde organiseren. De Bibliotheek Kennemerwaard en het Filmhuis Alkmaar waren gelijk enthousiast en sloten zich bij het idee aan. Nu bijna een jaar verder staan we aan de vooravond van het eerste Film & Media Festival in Alkmaar, op 24 & 25 november 2017 in het Filmhuis Alkmaar. Maar waarom nu eigenlijk een Film & Media Festival?

In het film- en televisielandschap wordt enorm geëxperimenteerd met het klassieke medium film. Content is grenzeloos en democratisch en wordt op tal van alternatieve plekken aangeboden. Digitale technieken openen de deur naar deze nieuwe experimenten. Er vindt een verschuiving plaats binnen het kunstdiscours film. Videokunst als nieuwe vorm van film. Of is het een verbreding en verdieping? En wat houden al deze nieuwe film-vormen in? En welk impact heeft dit op de maatschappij en haar inwoners? Er is bijna geen gebied dat zich zo snel ontwikkelt als deze branche. Oude en nieuwe media, traditionele en minder traditionele vormen, staan naast elkaar. Er vinden crossovers plaats. Daarnaast raakt de wereld waarin wij leven steeds verder gemedialiseerd. De grens tussen technologie en kunst vervaagt.

FMF

Het Film & Media Festival zoekt deze grenzen op en zoekt antwoord op deze vragen. Onze ambitie is om de regio Alkmaar mediawijs te laten worden en een urban hub voor nieuwe vormen van kunst en beeldcultuur te creëren. Bezoekers krijgen tijdens het #FMF de mogelijkheid om film- en mediakunst te beleven en te delen, open en kritisch om te gaan met media en actief kennis te maken met innovatie. Het is een meerdaags, interactief, multidisciplinair festival dat de betrokken media partners uit Noord-Holland zichtbaar maakt en als landelijk voorbeeld dient voor de presentatie en (door)ontwikkeling van nieuwe media.

 

Waarom een Film & Media Festival in Alkmaar? Nou, daarom!  

Meer info op www.fmfalkmaar.nl

Dit is een gastblog van #clubcaas-lid Rob Bangert (Directeur-bestuurder) van Artiance – www.artiance.nl.