De hype in bouwend Nederland heet tegenwoordig duurzame gebouwen en nul op de meter. Een aantal jaren gelden werd er door een aantal grote woningbouw organisaties het convenant ‘De Stroomversnelling’ getekend. Alle bestaande gebouwen moesten worden verbouwd naar woningen zonder energieverbruik. De energierekening van de huurders is de voorfinanciering van de verbouwing. Dat klink mooi en dat is het ook. Maar dan, hoe voer je het uit.
Duurzaamheid wordt vooral vertaald naar minder CO2 uitstoot en isoleren. Kortom: het anders doen is vooral minder met huidige technologieën. Er wordt lineair gekeken naar wat er nu is en te gebruiken. Terwijl de toekomstige huishoudens juist meer energiebehoefte hebben door technologische ontwikkeling. Deze technologische ontwikkelingen gaan tevens problemen oplossen waar we nu tegen aan lopen. Hierdoor wordt het energie vraagstuk ook weer heel anders. Het lineair denken zorgt ervoor dat investeringen die nu gedaan worden, voor een periode van 20 tot 30 jaar, nu al achterhaald zijn en daarmee desinvesteringen zijn.
Tegen iets aantrappen is makkelijk maar zijn er dan ook alternatieven? Ja die zijn er, maar eerst een andere kijk op duurzaamheid.
Het huidige duurzaam denken voor gebouwen negeert het gezondheidsaspect dat in mijn beleving leidend is.
Duurzaamheid is buiten mensen geplaatst. Het is iets dat door middelen moet worden opgelost, maar duurzaamheid zit juist in ons mensen. In jezelf in de vorm van gezondheid. De mens is van oorsprong gemaakt om buiten te zijn, we overnachten in holen en grotten ter bescherming van gevaar, maar we zijn geprogrammeerd om buiten te zijn, met als bescherming een hol en een kamp vuurtje. Tegenwoordig is dat hol een woning. De balans is inmiddels wel wat anders geworden. 80% van de tijd zijn we binnen in een grot en dat is niet natuurlijk.
Ik stel dat een gezonde woning duurzaam is en alles in zich heeft dat de natuur buiten nabootst. Ik kan verschillende aspecten van buiten benoemen die in een gebouw of woning anders zijn:
- Buiten worden we verwarmd door infrarood.
- Geluiden in de natuur resoneren niet of nauwelijks en hebben geen nagalm
- De ionisatie van de lucht is anders dan in een gebouw (belangrijk voor astma)
- Stof en fijnstof worden door de natuur geabsorbeerd
- Elektromagnetische velden bestaan niet in de natuur
Ik leg het aspect van infrarood uit. De natuur wordt verwarmd door de infrarood straling van de zon. Als geen ander weten we hoe lekker het is om door de zon te worden verwarmd. Je wordt letterlijk en figuurlijk opgeladen. Je krijgt er energie van! Niets lekkerder dan windstil voorjaarsweer, onbewolkt met een zonnetje, 20 graden en 55% vochtigheid. Daarbij is de lucht de isolatie die ervoor zorgt dat de aarde zijn warmte vasthoudt.
Maar wat doen we in woningen???? We verwarmen de lucht… het ‘isolatiemateriaal’. Leerde ik vroeger op school dat als je een isolatiemateriaal verwarmt, je er dan veel warmte/energie moet toevoegen om het te verwarmen. Als de warmte er eenmaal inzit, dan staat het isolatiemateriaal de warmte of energie moeilijk af. Dit betekent kortweg dat warme lucht je niet verwarmt.
Kijk rondom je heen en je ziet en weet dat oude mensen het altijd koud hebben, ze worden niet opgewarmd door warme lucht. Bejaardentehuizen, verpleeghuizen en ziekenhuizen hebben allemaal gemeen dat het er warm is omdat anders de mensen het koud hebben.
Met infrarood verwarming breng je niet alleen een stukje buiten naar binnen, maar ook het aloude kampvuurtje. Het kampvuurtje is namelijk ook een infrarood verwarming. We worden weer op een natuurlijker manier verwarmd. De lucht krijgt zijn oorspronkelijke functie terug, het vasthouden van warmte. Hierdoor is de lucht frisser in huis of op kantoor en heb je het zelf nooit koud.
Dit geeft een domino effect van andere voordelen, zoals minder bacterie groei, minder isolatie nodig en in een kantoorpand hoeft de luchtinstallatie kleiner te worden uitgevoerd.
En dan nog het energieverbruik van infrarood verwarming. Als cadeau krijg je, naast een gezonder binnenklimaat, een vermindering van het energieverbruik op verwarming van ongeveer 50% of meer!!!
Voor de andere aspecten is het ook mogelijk om die binnen je veilige hol te krijgen. Zo is het mogelijk om de resonantie uit een gebouw te halen, kan je de lucht ioniseren (filtert fijnstof uit de lucht) en nog veel meer, met de nu al beschikbare kwantummechanische technologieën .
Een gebouw of woning die op die manier gezond wordt gemaakt, is niet alleen duurzaam omdat het minder energie nodig heeft, het is vooral duurzaam omdat de mensen in een natuurlijkere omgeving werken en leven.
Je bent ’s avonds dan echt vrij omdat je minder vermoeid bent en kan gaan doen wat je wilt.
Dit is een gastblog van #clubcaas-lid Simon Schijf
Kijk voor meer informatie op zijn facebookpagina of bezoek zijn website www.deschijfvaninnovatie.nl